El ProjecteLa proposta de treball: ANARQUISME I LLUITA SINDICAL DINS I FORA DEL PAÍS VALENCIÀ (1936-2021), s’emmarca en el programa MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA AL JORDI.


Considerem que conrear la memòria democràtica és part integral d’una educació global, participativa, crítica i compromesa amb els valors de la justícia social, la igualtat, la diversitat democràtica i la consciència feminista. És tasca educativa, urgent i prioritària, arrelar el nostre alumnat en la importància de conéixer el passat del país i l'entorn on viuen, fer-los-en seu, prendre-se’n cura i defensar-lo. Un passat focalitzat en moviments socials i polítics (l’anarcosindicalisme) menys coneguts en els llibres de text i que tanmateix donen llum a una vertadera lluita contra l’opressió, la desigualtat de gènere, la violència institucional i la injustícia social.

En lligar present i passat històric formem en el nostre alumnat una actitud de respecte per la memòria col·lectiva, un respecte basat en el coneixement acurat i rigorós i en l’apropament sensible i actiu a aquells esdeveniments, situacions, corrents de pensament i figures singulars que modelen molt especialment la memòria de la II República Espanyola, la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista. Sols qui coneix la història, fidel a un model de memòria exemplar, esdevé immune a tergiversacions, deformacions, mentides i oblits intencionats. No caure en la manipulació ideològica i saber conjugar veritat i justícia són els dos eixos que vertebren el sentit principal d’aquest projecte. Conèixer la història i actuar políticament mitjançant la dignificació de les víctimes reprimides pel franquisme, la visibilització de dones fonamentals en la construcció d’un país modern, progressista i llibertari i la reivindicació d’un pensament social, una filosofia política i una praxi revolucionaria al servei de la justícia social com ara l’anarquisme i l’anarcofeminisme hi configuren els objectius essencials.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exposició "Memòria de la Retirada 1939", de Paco Collado

Ruta històrica per la València anarcosindicalista amb l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna

Ruta per la València anarcosindicalista