El ProjecteLa proposta de treball: ANARQUISME I LLUITA SINDICAL DINS I FORA DEL PAÍS VALENCIÀ (1936-2021), s’emmarca en el programa MEMÒRIA HISTÒRICA I DEMOCRÀTICA AL JORDI.


Considerem que conrear la memòria democràtica és part integral d’una educació global, participativa, crítica i compromesa amb els valors de la justícia social, la igualtat, la diversitat democràtica i la consciència feminista. És tasca educativa, urgent i prioritària, arrelar el nostre alumnat en la importància de conéixer el passat del país i l'entorn on viuen, fer-los-en seu, prendre-se’n cura i defensar-lo. Un passat focalitzat en moviments socials i polítics (l’anarcosindicalisme) menys coneguts en els llibres de text i que tanmateix donen llum a una vertadera lluita contra l’opressió, la desigualtat de gènere, la violència institucional i la injustícia social.

En lligar present i passat històric formem en el nostre alumnat una actitud de respecte per la memòria col·lectiva, un respecte basat en el coneixement acurat i rigorós i en l’apropament sensible i actiu a aquells esdeveniments, situacions, corrents de pensament i figures singulars que modelen molt especialment la memòria de la II República Espanyola, la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista. Sols qui coneix la història, fidel a un model de memòria exemplar, esdevé immune a tergiversacions, deformacions, mentides i oblits intencionats. No caure en la manipulació ideològica i saber conjugar veritat i justícia són els dos eixos que vertebren el sentit principal d’aquest projecte. Conèixer la història i actuar políticament mitjançant la dignificació de les víctimes reprimides pel franquisme, la visibilització de dones fonamentals en la construcció d’un país modern, progressista i llibertari i la reivindicació d’un pensament social, una filosofia política i una praxi revolucionaria al servei de la justícia social com ara l’anarquisme i l’anarcofeminisme hi configuren els objectius essencials.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"LA VEU DE LES SILENCIADES". Obra de Teatre social. 1r TASOCT matí

Visita al Terrer (Paredón de España) i a les fosses comunes del Cementeri de Paterna

Ruta històrica per la València anarcosindicalista amb l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna