Ruta per la València anarcosindicalista

El passat 20 de desembre, amb el nostre alumnat de 1TIS i 1TASOCT, vàrem fer la ruta pels espais que van ocupar els col·lectius pertanyents al moviment llibertari a la ciutat de València durant el periode de la Guerra Civil.


                          


Ens aproparen a conèixer la Plaça Roja (actual Plaça Tetuan) on varen ocòrrer els Fets d'Octubre a 1936. Desprès passàrem per la que va ser seu del Partit Sindicalista, de l'Associació anarcofeminista Dones Lliures, del Casal dels Sabuts (actual Hotel Palace), de la FIJL, de l'Associació d'Intelectuals Antifeixistes en Defensa de la Cultura, dels Ministeris de Sanitat i Assistència Social (Palau dels Bervedel) i de Justicia (actual Museu de l'Íber),  dirigits pels anarquistes Frederica Montseny i Joan Garcia Oliver, respectivament. Però, també, ens passejaren per on varen estar els cafés Ideal Room -lloc de trobada d'intel·lectuals, brigadistes, periodistes, polítiques,...), Vodka i El Siglo.   


                                    


Acabàrem la ruta a la plaça de l'Ajuntament front a l'Ateneu Popular Valencià (actual Ateneu Mercantil) i a la seu de la Columna de Ferro, en la confluència del carrer Maria Cristina amb S. Vicent Màrtir.

Un bon matí per recordar una filosofia política, o un corrent de pensament polític, que tingué molta influència entre la ciutadania de l'Estat espanyol i, concretament, del Pais Valencià, des de finals del segle XIX fins al primer terç del segle XX, moment que va ser durament reprimit per la dictadura franquista.





Si teniu interés podeu seguir la ruta a aquest enllaç

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exposició "Memòria de la Retirada 1939", de Paco Collado

Ruta històrica per la València anarcosindicalista amb l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna