Ruta històrica Anarcosindicalista

Aquest 14 de desembre professorat i alumnat de CCFF de l'IES Jordi de Sant Jordi férem una ruta històrica anarcosindicalista guiades per l'historiador i especialista en anarquisme i moviment llibertari Paco Collado.

Visitàrem diversos punts de referència: edificis ocupats antigament per grups llibertaris, espais històrics on esdevinguérem fets relacionats amb aquests grups,... i tot allò ilustrat amb fotografies de l'epoca i referències històriques que ens ajudaren a traslladar-nos als anys 30 de la València Republicana.

Coneguérem on són els locals que allotjaren al govern de la República, al grup Dones Lliures, al sindicat CNT, a la Columna de Ferro, a la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries, a la Societat Esperantista, a la Casa de Cultura (Hotel Palace) o Casal dels Sabuts -anomenat així per allotjar a gran quantitat d'intel·lectuals que després visitaven l'Ideal Room Café, lloc on es barrejaven intel·lectuals, polítiques, milicianes, brigadistes, espies, periodistes, com ara Alberti, Teresa León, Miguel Hernández, Robert Capa, Gerda Taro, Frederica Montseny, Dorothy Parker, John Dos Passos i el seu amic Ernest Hemingway i, fins i tot, conta la llegenda que també va passar Emma Goldman.

Durant el recorregut, l'historiador, va estar conectant fet i esdeveniments del passat amb el present; per exemple, va parlar de moviments més actuals com la contracultura punk, el moviment Okupa,... per la seua relació amb el moviment llibertari.

Podeu pegar-li una ullada a aquest fil de Twitter: https://twitter.com/iesjordidsj/status/1470815682329722886?s=20

I la ruta que férem, amb més o menys fidelitat, podeu consultar-la: https://t.co/t1eE9X7F0J


Casa Cultura de Dones Lliures

Seu del Grup Dones Lliures 
i de la SIA (Solidaritat Internacional Antifeixista)
com podeu veure ací baix 👇



Casal dels Sabuts (Hotel Palace)

Ideal Room Café (foto de l'época)

 i on estaria actualment l'Ideal Room Café (Gema Oro)

Seu de la FIJL

Seu local CNT fins a l'any 2000 (aprox)

 Antic Ateneu Popular Valencià (actual Ateneu Mercantil)

Seu de la Columna de Ferro (al fons de la foto)








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exposició "Memòria de la Retirada 1939", de Paco Collado

Ruta històrica per la València anarcosindicalista amb l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna

Ruta per la València anarcosindicalista