Recull d’activitats al voltant de la memòria democràtica curs 2020/2021.


Iniciem el nostre blog amb un petit recull de les activitats al voltant de la memòria democràtica que es van dur a terme a l’IES Jordi de Sant Jordi al curs 2020/2021.

Aquestes van suposar l’inici del nostre projecte, que continuarà aquest curs treballant com sempre de manera activa i participativa amb el nostre alumnat.


Teatre de l’oprimit i manifest:

El 14 d'abril, es va realitzar un acte per commemorar el dia de la República, amb la col·laboració de l'alumnat de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, que van realitzar una posada de carrers amb noms de dones republicanes que defensaren la democràcia i la lectura d'un manifest. I 1r TASOCT matí que ha representat una obra de creació pròpia de Teatre de l'Oprimit/da "Recordant el passat, construint futur".

L’actuació fou el resultat d’un treball d’investigació i aprenentatge sobre el tema de la memòria històrica i els textos són majoritàriament de creació col·lectiva. Es van incorporar dos poemes, un de Miguel Hernández i un d’Apel·les Mestres, i una carta autèntica que vam trobar de José Humberto Baena dirigida a la família abans d’ésser afusellat. El resultat ha estat molt emocionant perquè a més han assistit a la representació Rafa Juárez i Vicente Carrión, d’Acció ciutadana contra la Impunitat del Franquisme/ Plataforma de suport a la querella argentina que compartiren presó amb Baena.

Teatre – https://youtu.be/C1Km5f3V0mQ

Manifest – https://youtu.be/87Wl5VFpFNU

La posada dels carres es va realitzar previ a l’actuació i lectura del manifest, però no va quedar amb menys rellevància, ja que l’alumnat de quart d’ESO es va fer càrrec de crear uns codis Qr explicant qui va ser cadascuna de les dones que apareixen a les plaques i de fer una visita guiada per totes aquestes.


Exposició Memòria Desenterrada:

Des dels Departaments de Filosofia i FOL es va muntar l'exposició fotogràfica "Memòria Desenterrada", al voltant de les fosses comunes del cementeri de Paterna.

Explicant des d'una classe de filosofia de 1r de Batxillerat l'exposició "Memòria desenterrada". Es va fer l'aprenentatge de dignificar les víctimes silenciades de la repressió franquista del cementeri de Paterna. Una memòria compartida per joves i grans al servei de la justícia i la veritat.



Visita al Terrer i al cementeri de Paterna:

Es va realitzar una visita al Terrer i al cementeri de Paterna on l’alumnat de filosofia de quart d’ESO va poder conéixer de la mà d’historiadors i arqueòlegs la realitat dels llargs anys de repressió feixista, afusellaments i foses que es van viure a aquest lloc.

Al llarg de la visita van poder conéixer com es va “industrialitzar” les execucions a aquell lloc des de l’any 1939 fins al 1956, les dificultats per a identificar trobar les desenes de foses i la costosa feina de ficar noms i cognoms als milers de cossos que hi ha soterrats.


Xarrada Amnistia Internacional:

Des de l’associació Amnistia Internacional es va fer una xarrada a diferents cursos de l’IES Jordi de Sant Jordi al voltant de les foses que podem robar per tot el territori espanyol.


Xarrada Assoc. Plataforma suport a la querella argentina País Valencià:

A aquesta xarrada destinada a l’alumnat de TASOC del nostre centre es va presentar el llibre “Derecho a la justicia, querellas contra la impunidad” que ens parla de les querelles presentades als jutjats valencians entre 2018 i 2020 al voltant de desaparicions forçades, assassinats i tortures que es van sofrir durant la dictadura franquista.

Comentaris

  1. Gràcies per aquest blog, ara en bolquers però que s'anirà carregant de totes les iniciatives que portarem endavant al llarg del curs. I enhorabona per l'acurada síntesi de les importants actuacions i aprenentatges que realitzarem el curs passat. És perfecta!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exposició "Memòria de la Retirada 1939", de Paco Collado

Ruta històrica per la València anarcosindicalista amb l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna

Ruta per la València anarcosindicalista