DE VALÈNCIA A SALOU FENT MEMÒRIA

Els dies 2, 3 i 4 de març, una ampla representació de l´alumnat i equips educatius de TASOCT de l´IES Jordi de Sant Jordi, participàrem al "I Simposi internacional de professionals de l´Animació Sociocultural i II Trobada d´estudiats de TASOCT "Reencantar el món des de la diversitat", en Salou (Tarragona), junt amb alumnat i professorat de centres d´altres comunitats i professionals del sector de l´Animació Sociocultural. La implicació del nostre centre educatiu va incloure des de la col·laboració de l´alumnat de 1r vesprada, en l´organització de l´acollida dels/es participants i la dinamització de la Trobada d´estudiants, aquesta amb el suport de 1r TASOCT matí, fins la realització de diferents comunicacions per donar a conèixer diversos projectes, que estan duent-se a terme als grups de 1r vesprada, 2n matí i 2n vesprada (Ex.: Punt d´Informació Juvenil, Mapeig col·lectiu, Espais de participació juvenil...). Destacant per a aquesta entrada del nostre blog, la proposta escènica "Recordant el passat, construint el futur", vinculada a la Memòria democràtica, que es va representar el dijous 3. . Ací podeu vore algunes imatges dels assaigs i de la representació:
Aquesta naix del treball fet al Taller de Teatre de l´Oprimit/da que es va desenvolupar el curs passat, al mòdul d´Animació i Gestió cultural. Amb l´acompanyament teatral de Carles Monclús, professor recentment jubilat del nostre centre. I la professora que escriu aquestes línies, Gema Frías, que va acceptar la invitació d´aquest per submergir-se al món del teatre social, fa ara tres cursos. Els objectius del mateix són: - Col·laborar en garantir els drets culturals d'accessibilitat, participació i creació artística. - Impulsar l'apoderament personal i col·lectiu de l´alumnat, per poder donar respostes constructives i creatives a la seua pròpia realitat. - Desenvolupar actituds que els permetan, posicionar-se de manera crítica en el món, col·laborant en la transformació social. Es tracta d´un taller de teatre social, on utilitzem diferents modalitats, com per exemple, el Teatre de l'oprimit/da. Aquest tipus de teatre, pretén afavorir les habilitats personals i socials que possibiliten millorar la comunicació amb un/a mateix/a, la relació amb altres persones i amb l'entorn. A més de desenvolupar el pensament crític per comprendre el món en què vivim i impulsar iniciatives col·lectives per transformar-ho. Ens ajuda a detectar les opressions a les que estem sotmesos/es, a nivell personal, familiar, social, institucional, etc., analitzar-les i trobar-ne alternatives. El curs passat, la temàtica seleccionada va ser la Memòria Democràtica, que si bé no és una opressió sentida en primera persona, si reflectís opressions i desigualtats front a les que posicionar-se. El taller va concloure amb la representació de l´obra de creació col·lectiva “Recordant el passat, construint el futur”, que compartirem el 14 d´abril de 2021 a l´institut i que ara hem compartit al Simposi. Posteriorment a la representació de l´obra, l´alumnat va transmetre al públic que acabava de gaudir del seu treball escènic, tot allò que va significar per a elles el seu pas pel taller. Es barrejaren emocions amb competències personals, socials i professionals. Aquesta és una xicoteta mostra:
<>. Sergio Patiño. <>. Lucas Fernández. <<...aquesta modalitat de teatre va més enllà de tot això, és un procés en el qual tens l'oportunitat de créixer i evolucionar com a persona, i no solament tu, el teu grup també. Com nosaltres, que hem crescut totes juntes i hem après sempre les unes de les altres. Per a mi personalment va ser un abans i un després en el curs, perquè al principi estàvem més distanciades entre nosaltres, però en teatre en obrir-nos tant i mostrar les nostres emocions més sinceres a les altres, les nostres relacions van canviar i ens va ajudar a conèixer-nos més enllà de tot el que pot conèixer a una persona en un aula. A més, et dona la possibilitat de mirar el món que t´envolta, detectar opressions i fer-lis front de manera col·lectiva per transformar la societat en un lloc millor, un espai més divers, just i respectuós. I per a mi també va ser un gran canvi, perquè em va donar moltes eines per a saber identificar i gestionar les meues emocions. En general em va ajudar a créixer com a persona”. Sabrina Ortega. Les persones que us hem acompanyat, us donem l’enhorabona per la vostra lluita a favor de la veritat, els drets, la justícia i la reparació: María Arias, Yaiza, Marisol, Lucas, Nadine, Alba, Fanny, Juanfran, Sabrina, Sergio, María Pavía, Carmen i Felipe. Lectores, si voleu, podeu vore la representació i comunicació posterior al següent enllaç: Dia 14 d´abril. Commemoració dia de la República. IES Jordi de Sant Jordi (València). https://www.youtube.com/watch?v=C1Km5f3V0mQ Dia 3 de març. I Simposi internacional de professionals de l´Animació Sociocultural i II Trobada d´estudiats de TASOCT "Reencantar el món des de la diversitat", en Salou (Tarragona). https://www.youtube.com/watch?v=lF7IQ5XQ6OQ

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exposició "La dona en l'anarquisme espanyol"

VISITA AL TERRER I AL CEMENTIRI DE PATERNA

Recull d’activitats al voltant de la memòria democràtica curs 2020/2021.