DE VALÈNCIA A SALOU FENT MEMÒRIA

Els dies 2, 3 i 4 de març, una ampla representació de l´alumnat i equips educatius de TASOCT de l´IES Jordi de Sant Jordi, participàrem al "I Simposi internacional de professionals de l´Animació Sociocultural i II Trobada d´estudiats de TASOCT "Reencantar el món des de la diversitat", en Salou (Tarragona), junt amb alumnat i professorat de centres d´altres comunitats i professionals del sector de l´Animació Sociocultural. La implicació del nostre centre educatiu va incloure des de la col·laboració de l´alumnat de 1r vesprada, en l´organització de l´acollida dels/es participants i la dinamització de la Trobada d´estudiants, aquesta amb el suport de 1r TASOCT matí, fins la realització de diferents comunicacions per donar a conèixer diversos projectes, que estan duent-se a terme als grups de 1r vesprada, 2n matí i 2n vesprada (Ex.: Punt d´Informació Juvenil, Mapeig col·lectiu, Espais de participació juvenil...). Destacant per a aquesta entrada del nostre blog, la proposta escènica "Recordant el passat, construint el futur", vinculada a la Memòria democràtica, que es va representar el dijous 3. . Ací podeu vore algunes imatges dels assaigs i de la representació:
Aquesta naix del treball fet al Taller de Teatre de l´Oprimit/da que es va desenvolupar el curs passat, al mòdul d´Animació i Gestió cultural. Amb l´acompanyament teatral de Carles Monclús, professor recentment jubilat del nostre centre. I la professora que escriu aquestes línies, Gema Frías, que va acceptar la invitació d´aquest per submergir-se al món del teatre social, fa ara tres cursos. Els objectius del mateix són: - Col·laborar en garantir els drets culturals d'accessibilitat, participació i creació artística. - Impulsar l'apoderament personal i col·lectiu de l´alumnat, per poder donar respostes constructives i creatives a la seua pròpia realitat. - Desenvolupar actituds que els permetan, posicionar-se de manera crítica en el món, col·laborant en la transformació social. Es tracta d´un taller de teatre social, on utilitzem diferents modalitats, com per exemple, el Teatre de l'oprimit/da. Aquest tipus de teatre, pretén afavorir les habilitats personals i socials que possibiliten millorar la comunicació amb un/a mateix/a, la relació amb altres persones i amb l'entorn. A més de desenvolupar el pensament crític per comprendre el món en què vivim i impulsar iniciatives col·lectives per transformar-ho. Ens ajuda a detectar les opressions a les que estem sotmesos/es, a nivell personal, familiar, social, institucional, etc., analitzar-les i trobar-ne alternatives. El curs passat, la temàtica seleccionada va ser la Memòria Democràtica, que si bé no és una opressió sentida en primera persona, si reflectís opressions i desigualtats front a les que posicionar-se. El taller va concloure amb la representació de l´obra de creació col·lectiva “Recordant el passat, construint el futur”, que compartirem el 14 d´abril de 2021 a l´institut i que ara hem compartit al Simposi. Posteriorment a la representació de l´obra, l´alumnat va transmetre al públic que acabava de gaudir del seu treball escènic, tot allò que va significar per a elles el seu pas pel taller. Es barrejaren emocions amb competències personals, socials i professionals. Aquesta és una xicoteta mostra:
<>. Sergio Patiño. <>. Lucas Fernández. <<...aquesta modalitat de teatre va més enllà de tot això, és un procés en el qual tens l'oportunitat de créixer i evolucionar com a persona, i no solament tu, el teu grup també. Com nosaltres, que hem crescut totes juntes i hem après sempre les unes de les altres. Per a mi personalment va ser un abans i un després en el curs, perquè al principi estàvem més distanciades entre nosaltres, però en teatre en obrir-nos tant i mostrar les nostres emocions més sinceres a les altres, les nostres relacions van canviar i ens va ajudar a conèixer-nos més enllà de tot el que pot conèixer a una persona en un aula. A més, et dona la possibilitat de mirar el món que t´envolta, detectar opressions i fer-lis front de manera col·lectiva per transformar la societat en un lloc millor, un espai més divers, just i respectuós. I per a mi també va ser un gran canvi, perquè em va donar moltes eines per a saber identificar i gestionar les meues emocions. En general em va ajudar a créixer com a persona”. Sabrina Ortega. Les persones que us hem acompanyat, us donem l’enhorabona per la vostra lluita a favor de la veritat, els drets, la justícia i la reparació: María Arias, Yaiza, Marisol, Lucas, Nadine, Alba, Fanny, Juanfran, Sabrina, Sergio, María Pavía, Carmen i Felipe. Lectores, si voleu, podeu vore la representació i comunicació posterior al següent enllaç: Dia 14 d´abril. Commemoració dia de la República. IES Jordi de Sant Jordi (València). https://www.youtube.com/watch?v=C1Km5f3V0mQ Dia 3 de març. I Simposi internacional de professionals de l´Animació Sociocultural i II Trobada d´estudiats de TASOCT "Reencantar el món des de la diversitat", en Salou (Tarragona). https://www.youtube.com/watch?v=lF7IQ5XQ6OQ

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exposició "Memòria de la Retirada 1939", de Paco Collado

Ruta històrica per la València anarcosindicalista amb l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna

Ruta per la València anarcosindicalista